De wereld is vol kansen als je de keukendeur uitloopt

Zelfstandige koffieboerin

Op het houten aanrecht staan twee emaillen mokken. De wand erachter is van leem en de inrichting is spaarzaam. Het vroege ochtendlicht schijnt door het kleine raam op een kastje met wat servies. Hier staat geen koelkast, microgolf of vaatwasser. Het afwaswater verdwijnt simpelweg door een gat in de muur. Maar de koffie is lekkerder dan in de hipste koffiebar. Zelf geplukt, zelf gedroogd en op het eenvoudige fornuis zelf gebrand. Ergens is het ironisch dat we haar hier ontmoeten, want de wereld van Yeltsin is zoveel groter dan haar keuken.

Yeltsin in het kort

  • Woonplaats: Jalapa
  • Geboren: 1989
  • Familie: getrouwd en heeft 1 zoon
  • Werk: imker, koffieboerin en voorzitter van de koffiecoöperatie

Jong, vrouw én voorzitter van de coöperatie

Yeltsin studeerde met een beurs voor landbouwkundig ingenieur en is er trots op dat ze haar eigen geld verdient. “Ik ben imker, verkoop koffie en ben verkozen tot voorzitter van onze coöperatie”, zegt ze zelfbewust. “Ik heb mijn hart aan de koffie verloren. Als ik in de oogsttijd naar de struiken vol rode bessen kijk, voel ik trots. Want ik weet precies wat er allemaal nodig is om koffie van zulke goede kwaliteit de krijgen. Klimaatveranderingen en de prijzenschommelingen op de beurs maken het er niet eenvoudiger op. Het zou goed zijn als mensen bij jullie dáár meer over zouden weten.”

Yeltsin en Fairtrade Original

Als voorzitter van de coöperatie wil ze voortdurend de kwaliteit van de koffie verbeteren. “Hoe beter de koffie, hoe meer hij oplevert. Zo simpel is het”, zegt ze. “Daarom bieden we onze leden tijdens workshops de nieuwste kennis aan.” Verder zet Yeltsin zich in om steeds meer vrouwen bij het werk te betrekken. “Vrouwen moeten minder afhankelijk worden van hun man en hebben het recht om mee te beslissen”, zegt ze resoluut. Hiervoor doet ze een project samen met Fairtrade Original. “Of ik zelf daarbij een goed voorbeeld ben? Ik denk het wel”, zegt Yeltsin met een vrolijke lach.

Op weg naar een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons