Fairtrade Orginal collega Lotje leert over de Arabische keuken in Rabat

Mijn naam is Lotje en ik ben sinds september 2016 werkzaam als Development Manager bij Fairtrade Original. Opgegroeid in een familie waar eten een centrale rol speelde en met een boer en bakker als opa’s heeft de weg van voedsel mij altijd gefascineerd.

Voor de toekomst van goed eten

Door de jaren heen groeide mijn interesse in de huidige wereldvoedselketens en in de ambitie om deze te verduurzamen. Met veel passie werk ik dan ook aan het opzetten en onderhouden van onze eerlijke handelsketens bij Fairtrade Original. Dit betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het zoeken naar en het aangaan en onderhouden van onze relaties met boerencoöperaties, lokale fabrieken en lokale consultants in de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. In mijn ‘pakket’ vallen onder andere de Marokkaanse kruidenpasta’s en onze koffies.

Chiraz, Hakima en Lotje op bezoek bij een kruidencoöperatie in Marokko

Voor onze kruidenpasta’s zijn we langetermijnrelaties aangegaan met groepen kleinschalige kruiden- en specerijenboeren. Zij leveren hun verse ingrediënten aan de fabriek. Daar worden de ingrediënten vervolgens verwerkt tot kruidenpasta’s en verpakt voordat ze naar Nederland worden verscheept.

Samen met lokale consultant Hakima ondersteunen we hen in het behalen van Fairtrade en biologische certificering, het opstellen van productieplanningen, verbetering van kwaliteit, versterking van de coöperatie en additionele projecten die nodig zijn om de keten te verbeteren.

Lotje bij de koffieboeren in Colombia

Op weg naar positieve en duurzame verandering

Binnen onze koffie werk ik aan (nieuwe) directe relaties met koffiecoöperaties en verduurzaming van de ketens. Zo ben ik in Colombia bezig met een onderzoek naar de ‘True Price’ van de koffie. Samen met externe consultants onderzoeken we verborgen kosten die gepaard gaan met de productie van koffie zoals druk op biodiversiteit, CO2-uitstoot, water, bodem en het gat met een leefbaar inkomen.

Op basis van deze resultaten ontwikkelen we projecten, deels gefinancierd door onze Fairtrade Original-premie, die deze uitdagingen aanpakken. Met als doel een duurzaam geproduceerde koffie met een positieve bijdrage aan de lokale natuurlijke omgeving en een eerlijke prijs voor een leefbaar inkomen van de boerenfamilies.

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons