Hallo, mijn naam is Haike. Sinds 2021 werk ik bij Fairtrade Original als sourcing and development manager. Ik ben opgegroeid op een varkensboerderij in het zuiden van Nederland en heb altijd in de landbouw willen werken. Graag wilde ik landbouw combineren met een verbeterde opbrengst op een duurzame manier in combinatie met een juist verdienmodel.

Na mijn studie heb ik lange tijd in Afrika gewoond en gewerkt en veelzijdige ervaring op mogen doen. Ik zette eerder al de de stap van zelfvoorzienende landbouw naar duurzame landbouw. Sinds ik bij Fairtrade Original werk, houd ik me bezig met Fairtrade landbouw en verwerking. Dit voelt voor mij als een goed en logisch vervolg.

Waarde vermeerdering in land van herkomst

Door voedsel duurzaam te produceren en tegen een eerlijke prijs te kunnen verkopen aan een lokale verwerker verhoogt de waarde van het product enorm. Zo blijft het kapitaal in het land van herkomst. Dit biedt veel voordelen voor de lokale boeren en verwerkers.

Zo verbouwen de boeren in Sri Lanka hun kokosnoten op een steeds duurzamere manier, proberen we gewasdiversificatie te stimuleren om inkomsten te verhogen en is hun afzetmarkt relatief dichtbij.

De kokos wordt verwerkt tot kokosmelk in lokale fabrieken die allemaal aan Europese hygiëne standaarden voldoen. Hierdoor komt de meerwaarde van een retail product in handen van de lokale bevolking.

 

Korte ketens en directe communicatie

Doordat we direct contact hebben met de boerengroepen en de verwerkers hebben we hele korte ketens en kennen we vele boeren persoonlijk. En door er geen tussenhandel plaatsvindt, blijven de producten hun waarde houden bij de mensen waar het om gaat.

Door onze korte ketens bouwen en onderhouden we contacten die uitgroeien tot warme en duurzame relaties. Als we op bezoek gaan naar de productielanden, bezoeken we onze boerengroepen en luisteren naar hun verhalen. Momenteel vergaderen we veel met de nieuwe technologieën, veelal achter beeldschermen. Juist door deze korte ketens is het mogelijk om goed contact te onderhouden op de momenten dat we minder op locatie aanwezig kunnen zijn.

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons